Sportmassage

Het doel van sportmassage is het verbeteren van de doorbloeding in de spieren, waardoor de lichamelijke conditie wordt verbeterd. Afvalstoffen, die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. Spieren worden op deze manier weer beter van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hiermee wordt het herstel bevorderd waardoor blessures kunnen worden voorkomen. Het komt de lichamelijke conditie en de sportieve prestatie ten goede.

Kortweg gezegd zijn er twee soorten massages:

  1. De pre activiteitsmassage

Deze massage is voorafgaand aan de sportbeoefening en is er op gericht om spieren te activeren. Het doel is om een goede doorbloeding te krijgen waardoor de kans op blessures wordt verkleind. Het accent ligt op stimulering.

  1. De post activiteitsmassage

Deze massage wordt uitgevoerd na een training of wedstrijd. Na sportieve inspanning zal zich in de spier vocht en afvalstoffen ophopen. Dit wordt herkend als “spierpijn”. De afvalresten kunnen knopen worden en deze knopen kunnen zich ontwikkelen tot een ontsteking of een spierscheur. Het doel van deze massage is een versnelde afvoer van afvalproducten en een ontwatering van de spieren. Hiermee wordt het herstel bevorderd. Het accent ligt op ontspanning.

Sportmassage heeft zowel een preventieve als een herstellende functie. Het voorkomt blessures en helpt spieren los te maken en soepel te houden. Een ander effect van sportmassage, zoals bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Dit bevordert het algemeen welzijn. Een andere positieve werking is dat je door deze ontspanning beter gaat slapen.

Panta Rhei

…Laat het stromen…